Turul Orasului Subteran si degustari de vinuri la Cricova - Republica Moldova

Descriere

ÎNCEPUTURI 

Istoria Combinatului de Vinuri “Cricova” începe în anul 1952. In aceasta perioada, în Republica Moldova a aparut problema cu privire la spatiile de pastrare si maturare a vinurilor. Dupa lungi cautari, doua personalitati marcante ale vinificatiei moldovenesti, Petru Ungureanu si Nicolae Sobolev, au propus utilizarea în calitate de depozite hrubele din care se extragea piatra de constructie. Curând s-a stabilit ca vinurile produse la Combinatul „Cricova” si maturate în linistea subterana au calitati exceptionale.

PREZENT

Pe buna dreptate, denumita „Perla vinificatiei moldave” – “Cricova”, reprezinta un Complex Subteran, care s-a remarcat în întreaga lume pentru labirinturile sale imense si pentru vinurile sale excelente.

„Cricova” este prima întreprindere din Moldova, care produce vin spumant dupa metoda celebrului calugar Dom Pérignon – „Méthode Traditionelle”. Tehnologia este una complexa si presupune fermentarea secundara în sticla si o maturare ulterioara cuvée. Asortimentul companiei se caracterizeaza prin calitate si diversitate. Astazi se poate cu siguranta afirma ca unul dintre cele mai remarcabile produse oferite de catre Combinatul de Vinuri „Cricova” este spumantul clasic – un vin efervescent nobil si extravagant.

“Cricova” produce, de asemenea, si vinuri spumante obtinute prin fermentarea secundara în recipiente din inox, iar efervescentul având un caracter fructat si plin de prospetime. Aceasta metoda permite pastrarea tuturor calitatilor unui vin refermentat.

Combinatul de vinuri “Cricova” s-a afirmat printr-o tendinta de inovatie continua. În prezent, întreprinderea utilizeaza cele mai sofisticate tehnologii din lume în domeniul vinificatiei, poseda arta de a produce cele mai diverse tipuri de vinuri si satisface cele mai rafinate gusturi si cerinte ale pietei. “Cricova”, este cel mai valoros brand din Moldova, fiind cunoscut departe peste hotarele ei. Este prima si unica întreprindere, decorata cu cea mai înalta distinctie de stat, Ordinul Republicii. Prin legea Parlamentului Republicii Moldova, Combinatul de vinuri “Cricova” este declarat Patrimoniul Cultural-National al tarii în anul 2003.

PODGORII

Combinatul “Cricova” este situat într-un loc unic si pitoresc, în regiunea de centru a Republicii Moldova. Aici, în vecinatatea celor mai impunatoare atractii naturale si istorice ale tarii – rezervatia naturala ”Codrii” si Complexul arheologic Orheiul Vechi, se întind podgoriile companiei. Este stiut faptul ca Republica Moldova se bucura de clima favorabila, cu ierni blânde, cu un numar mare de zile însorite si sol fertil. Astfel, vinifcatorii de la Cricova sunt unii dintre cei mai norocosi.

La momentul actual, podgoriile companiei sunt cele mai vaste din tara si se întind pe o suprafata de peste 600 de hectare. În zona de centru a tarii sunt situate fermele agricole Cricova si Criuleni, iar la sud – Gavanoasa si Lucesti.

Diversitatea geografica a podgoriilor care apartin Combinatului mai are o prioritate importanta – posibilitatea cultivarii diferitor soiuri de vita de vie, în dependenta de particularitatile climaterice si ale solului localitatii. Ca urmare, compania cultiva în raionul Cahul, predominant, soiuri rosii de vita de vie, precum : Cabernet, Merlot, Codru, Pinot Noir. În regiunea centrala a tarii, sunt cultivate soiurile albe ca Pinot, Sauvignon, Rkatiteli si Aligote.

Ciclul complet al producerii si materia prima proprie – iata avantajele care detaseaza Combinatul înca de la obârsie. Datorita controlului la toate etapele ale procesului de producere, de la sadirea butasilor si pâna la livrarea productiei finite, compania Cricova asigura calitate superioara, autenticitatea si originalitatea formulei vinurilor produse aici.

PRODUCTIE

Datorita conditiilor naturale si a depozitelor de vin unice, Combinatul, înca de înfiitare, a dispus de permise excelente pentru producerea vinurilor de cea mai înalta calitate. În acelasi timp, în toti acesti ani, întreprinderea continua sa investeasca în echipamente de productie si utilaje performante.

Vinurile de la Cricova îsi încep viata pe podgoriile pitoresti din centrul si sudul Moldovei. Si desi proprietatile de vita de vie ale Combinatului sunt cele mai mari din tara, strugurii sunt culesi manual în containere speciale cu masa limitata, ceea ce permite pastrarea lor în stare excelenta.

Originalitatea vinurilor Cricova se datoreaza conditiilor de pastrare în depozitele subterane – unde are loc asa numita etapa de creare a vinului. În beciurile de la Cricova sunt create conditiile ideale pentru derularea cu succes a acestui process, întrucât pe parcursul întregului an temperatura medie este de +10…+12 °C, iar umiditatea relativa a aerului de 97-98%. Ultimul indice are o importanta speciala: cu cât este mai mai ridicat nivelul de umeditate relativa, cu atât este mai scazut riscul pierderii vinului.

Trebuie de remarcat faptul ca, spre deosebire de multe întreprinderi vinificatoare, inclusiv cele cu renume mondial, în depozitele de pastrare a vinului de la Cricova lipsesc sistemele de aer conditionat artificial sau de ventilatie. Aici persista un microclimat unic, creat de natura însasi, care este perfect pentru producerea si maturarea vinurilor de înalta calitate.

LABORATOR

Înfiintat în anul 1952, Laboratorul de Încercari al Combinatului de Vinuri „Cricova” SA este acreditat de Organizatia Internationala pentru Standradizare si functioneaza în concordanta cu standardele globale SR EN ISO/CEI 17025:2006. Competenta tehnica si impartialitatea laboratorului de încercari este confirmata si prin acreditarea în sistemul national MOLDAC.

Misiunea Laboratorului de Încercari este controlul tuturor proceselor tehnologice care au loc la Combinatul „Cricova”. Totodata, în conformitate cu ISO 17025-2006, scopul Laboratorului de Încercari este asigurarea calitatii produselor vinicole si îmbunatatirea continua a metodelor de încercari. Pentru realizarea acestor obiective, angajatii laboratorului respecta cu strictete cerintele internationale de standardizare.

Laboratorul este dotat cu echipamente moderne, iar echipa profesionista în continua contribuie la cresterea calitatii produselor marca Cricova. Specialistii nu doar asigura calitatea produselor, dar si participa la elaborarea si implementarea produselor noi în scopul satisfacerii preferintelor fiecarei piete în parte.

Preturi

Imagini

<<

Servicii Internationale