Termeni si Conditii

CONDITII GENERALE DE VANZARE A PRODUSELOR TURISTICE LA CARE TRANSPORTUL SE ASIGURA CU AUTOCAR

Termeni si modalitati de plata

Valoarea sau procentul din pret ce trebuie achitat cu titlu de avans si graficul pentru efectuarea restului de plati vor fi specificate in brosurile de prezentare sau contractele de calatorie. Nerespectarea termenelor de plata de catre consumator nu inseamna ca el a renuntat la contract si se aplica clauzele referitoare la penalizari. Agentia are dreptul sa anuleze rezervarile daca plata finala nu este facuta in termen.

Anulari, penalizari si despagubiri

Turistul poate sa rezilieze contractul oricand. Indiferent de motivele anularii sau daca clientul nu calatoreste, agentia are dreptul sa aplice cote de penalizari. in cazul in care preturile stabilite prin contract sunt majorate cu peste 10 %, indiferent de motivele majorarii, turistul poate rezilia contractul fara nici o obligatie fata de agentie.
Contractul poate fi anulat de agentie fara plata de despagubiri in urmatoarele situatii:

 • nu s-a realizat numarul minim de persoane mentionat in contract si turistul a fost anuntat in scris cu 5 zile calendaristice inainte de data plecarii. Alte termene diferite de cele specificate in Conditiile generale de vanzare afisate nu pot fi stabilite decat in contractele de calatorie.
 • a intervenit un caz de forta majora;
 • consulatul refuza acordarea vizei;
 • anularea s-a facut din vina turistului.

Posibilitati de transfer a calatoriei turistice

in cazul in care turistul nu poate participa la calatorie el poate transfera rezervarea sa unei persoane care satisface conditiile aplicabile calatoriei in cauza. Rezervarea se poate transfera numai cu anuntarea agentiei de turism in timp util (se poate stabili un numar de zile), inaintea plecarii. Turistul care cedeaza pachetul sau de servicii, precum si cesionarul sunt responsabili, in mod solidar, de plata pretului calatoriei si a eventualelor costuri suplimentare aparute cu ocazia acestei cedari. Pentru calatoriile individuale, in cazul in care mijlocul de transport este avionul, transferul poate fi efectuat numai daca exista posibilitatea transferarii locului la zbor.

Modificari ale pretului

Preturile stabilite in contract nu pot fi majorate in cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecarii, cu exceptia cazurilor in care majorarea sau micsorarea pretului are loc ca urmare a variatiilor:

 • costurilor de transport, inclusiv costul carburantului;
 • redeventelor si a taxelor aferente serviciilor de aterizare, debarcare/imbarcare in porturi si aeroporturi si a taxelor de turist;
 • cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii contractat.

Imposibilitatea respectarii unor prevederi ale contractului

In cazul in care agentia este nevoita sa modifice anumite prevederi ale contractului cu 15 zile inainte de data plecarii, turistul va fi consultat asupra rezilierii contractului fara plata de penalitati sau asupra acceptarii noilor conditii ale contractului, iar turistul in termen de 5 zile de la primirea instiintarii este obligat sa comunice agentiei hotararea sa. Functie de conditiile specifice, aceste termene pot fi modificate la fiecare program turistic in parte.
In cazul in care turistul reziliaza contractul ca urmare a modificarii unor prevederi din contract sau agentia de turism anuleaza calatoria, turistul are dreptul:

 • sa accepte la acelasi pret un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalenta sau superioara, propus de agentia de turism;
 • sa accepte un alt pachet de servicii de calitate inferioara, propus de agentia de turism, cu rambursarea diferentei de pret;
 • sa i se ramburseze sumelor achitate in virtutea contractului.

in cazul in care, dupa inceperea calatoriei turistice, o parte importanta din serviciile prevazute in contract nu pot fi realizate, turistul va alege una din urmatoarele propuneri ale agentiei de turism:

 • alternativa corespunzatoare, in vederea continuarii calatoriei turistice, fara majorarea pretului;
 • restituirea sumelor ce reprezinta diferenta dintre serviciile achitate si cele efectiv prestate in timpul calatoriei turistice;
 • transportul retur, cu despagubirea pentru serviciile neprestate, in cazul in care, din motive intemeiate turistul nu accepta oferta propusa.

Responsabilitati

Agentia nu este raspunzatoare cand neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor asumate prin contract se datoreaza turistului. De aseemenea agentia nu este raspunzatoare pentru orice paguba, incovenient, intarziere, inlocuire de mijloc de transport sau hotel, modificare de traseu sau program, anulare rezultand din imprejurari dincolo de controlul si vointa agentiei (ex: modificari de orar sau itinerar, intarzieri in traficul mijloacelor de transport, schimbari intervenite in cazuri de forta majora - ratiuni politice, greve, dezastre, conditii meteorologice). intarzierea la plecare din motive ce nu tin de controlul agentiei nu este considerata modificare de program.

Asigurari

Contracost, turistii au posibilitatea semnarii unui contract de asigurare facultativa, care sa acopere taxele de transfer ale consumatorului, sau a unui contract de asistenta, care sa acopere taxele de repatriere in caz de accidente sau de boala. Este indicat sa se faca asigurare si pentru bagaje.

Bagaje

In functie de regulile stabilite de compania de transport. Agentia nu este responsabila pentru bagajele si lucrurile personale ale turistilor. Fiecare turist trebuie sa fie prezent la incarcarea si descarcarea bagajelor in si din mijlocul de transport folosit.

Conditii si reduceri pentru copii

Se vor mentiona conditiile de participare (exemple: varsta limita, participarea lor numai insotiti de parinti) si reducerile pe care le acorda agentia.

Reclamatii

Daca turistul are o reclamatie el trebuie sa o sesizeze promt, in scris, in timpul calatoriei, ghidului sau, in lipsa acestuia, prestatorului mentionat pe voucher. Daca problema nu poate fi rezolvata, turistul va contacta agentia vanzatoare prin fax sau telefon. In cazul in care turistul considera problema anuntata si nerezolvata va adresa o reclamatie in scris agentiei in termen de 3 zile de la terminarea calatoriei si va anexa la ea reclamatia initiala facuta in timpul calatoriei, cu punctul de vedere al prestatorului si ghidului.

Alte clauze

Pot fi adaugate si alte clauze specifice, corespunzatoare pachetelor de servicii puse in vanzare.

 

Servicii Internationale