Turul Orasului Subteran si degustari de vinuri la Milestii Mici - Republica Moldova

Descriere

Minuţioase sunt incercările de a intelege lumea infinită şi simbolică a vinului. Şi cum nu există soiuri similare de vin, aşa nu există şi două vinuri identice.

Cabernet, Cahor, Muscat, Aligote, in fiecare dintre ele se găseste sufletul creatorului, energia si inspiratia sa, dar totodata aceaste vinuri sunt percepute ca o parte a istoriei universale a vinificaţiei, o parte integrantă a culturii.

Republica Moldova a obtinut titlul de "ţara cu portile deschise in paradisul vinului", deoarece producerea vinului este indeletnicirea de baza a moldovenilor. Oricine intra aici este binevenit. Departe de hotarele Republicii Moldova este bine cunoscută, apreciată şi iubită producţia Combinatului de Vinuri de Calitate "Milestii Mici", cel mai vechi loc de păstrare a "băuturii sacre", loc ce pastreza minunea de la Milestii Mici.

Urmele istoriei se resimt pretutindeni. O raritate specifică este butoiul impietrit solemn pe postamentul de la intrarea in combinat. Pe parcursul a multor ani, acest butoi a oferit fortele naturale ale stejarului minunatului vin "Cabernet".

Cu milioane de ani in urmă pe teritoriul actual al Moldovei se afla Marea Sarmatică, acum insa aici se află o mare de vinuri cu nuanţe variate de gust. Valoarea lor (ca şi a vinurilor spumante "Moldova de Lux") poate fi apreciată in sălile de degustare, alături de diversele meniuri alese la discretia clientilor.

Inconjurat de o aura romantică, acest depozit natural de vinuri, cel mai mare din lume, a aparut in galeriile calcaroase la adancimea de 30-85 metri in anii '70 ai secolului trecut.

Vinurile păstrate aici sunt produse din recolta diferitor ani, intre 1986 şi 1991. Spiritul vremurilor de odinioara se resimte in acest oras vinicol subteran, crescut din tunelurile largi. Galeriile calcaroase naturale cu o lungime totală de peste 200 km pot fi parcurse cu autoturisme, microbuze etc, iar străzile oraşului vinicol subteran, amplasate pe o suprafata de 55 km patrati, sunt pline cu budane de stejar care, asemeni unor străjeri, stau de veghe dea lungul anilor.

Temperatura constantă de 12-14 °C si umiditatea relativă de 85-95% ale acestui "regat vinicol" contribuie ideal atat la păstrarea rezervelor strategice moldoveneşti, cat şi la descoperirea calitaţilor naturale ale vinurilor de elită. Din toate regiunile tării aici au fost aduse vinurile anilor cu cea mai buna recolta si au fost stocate pentru invechire.

Astazi Intreprinderea de Stat Combinatului de Vinuri de Calitate "Milestii Mici" dispune de viţa de vie proprie, dar mai procura struguri şi de la alte companii si particulari, in dependenta de amplasarea lor geografica, in vederea producerii unui anumit fel de vin.

Astăzi "imparaţia subterană" provoaca emoţiile vizitatorilor ca şi odinioară. Fericiţilor care au ajuns aici, li se ofera posibilitatea de a călători pe bulevardele umbrite şi pe străzile cu şiruri lungi de budane pline cu vin. Pot vizita Colectia de Aur descoperind frumuseţea cazelor ninse, in care sunt aranjate cu grija sticlele pretioase. Acoperite de atributul vechimii - panza de paianjen si praf cărunt - ele atrag, aidoma unui magnet, privirile. Şi ca trecerea in alt timp sa fie mai emotionanta, tuturor doritorilor li se oferă harta galeriilor de vinuri, sigilata cu ceara roşie. Iar cei ce vor sa se reintoarca, pot procura cite o sticla cu vin de colectie, eticheta careia reprezinta harta galeriilor subterane.

De unde porneste renumele vinicol al Moldovei? Cu convingere deplina se poate afirma: de la "Colectia de Aur" Milestii Mici. In ea se pastreaza circa 1.5 milioane de butelii de vinuri armonioase, datand din perioada de inflorire a vinificaţiei moldovenesti.

Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Feteasca, Dnestrovskoe, Milestskoe, Codru, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai, Marsala, Utreneaia Rosa, Nejnosti etc, toate sunt fabricate in stricta conformitate cu traditiile vechi moldovenesti, sunt lasate pentru maturare intr-o atmosfera de liniste si tihna. In fiecare picatura a acestora se resimte focul soarelui si forţa sevei pămantului.

In septembrie 2002 Combinatul de Vinuri de Calitate "Milestii Mici" s-a invrednicit de onoarea de a organiza prezentarea vinurilor sale de colectie la Strasbourg in incinta Adunarii Generale Parlamentare a Consiliului European. La prezentare au participat mai mult de 500 de parlamentari europeni, care au dat o apreciere inalta calităţii vinurilor de Milestii Mici.

Gustand din rezervele de elită ale depozitului de vinuri, puteti alege tipul de vin dorit. Toate au o personalitate pronunţata şi provoacă doar bucurie. 

Lasa-ti sufletul sa te inspire!

Preturi

Note

Informatii pentru turisti/vizitatori

 

Pentru a vizita galeriile subterane "Milestii Mici", este necesar de a face o rezervare din timp, la telefon sau e-mail. Aveti posibilitatea sa alegeti ziua si ora la care ati dori sa faceti excursia. Tot atunci se va alege si unul dintre meniurile in care vi se propun anumite tipuri de vinuri si bucate. 

Turul prin orasul vinicol subteran se face cu transportul clientilor (inaltimea mijloacelor de transport nu trebuie sa depaseasca 2,70 m), cu loc pentru ghidul local. 

Excursia include vizita Magazinului-Muzeu, unde e posibila achizitionarea vinurilor si a altor produse locale marca "Milestii Mici". 

Intreprinderea de Stat Combinatului de Vinuri de Calitate "Milestii Mici" este o zona non-fumatoare. 

Temperatura in galeriile subterane este de +12°C...+14°C. 

De luni pina vineri, dupa orele  17:00, se va lucra cu grupuri de minimum 5 persoane, simbata orarul este diferit si va fi discutat in prealabil la telefon, iar  duminica se primesc doar grupuri de minimum 15 persoane.

La dorinta clientilor, cartea Guinnes Book va fi accesibila la orice pachet de vizitare, cu tarif de 600 MDL/bucata.

 

Cursul valutar aproximativ este:

1 EUR = 19,00 MDL

1 RON = 4,15 MDL

 

Imagini

<<

Servicii Internationale